Synd om mig

Senaste dagarna har det varit verkligen synd om mig-dagar och därför har det inte blivit något bloggandet heller. Jag är stel i nacken, har ont i tanden vilket leder till att jag har ont i örat, vilket i sig leder till att jag har ont i hela huvudet. Och måste jag ens säga att jag har torra ögon så att jag kan knappt titta på skärm eller dator. Och jag är förskyld. BLÄÄ!

Det har dock inte hänt så mycket här heller. Jag har jobbat dag och husse kväll så Puff har alltid varit någon att vara med, men vi människorna har inte sett varandra i hela veckan. Vi har inte köpt nåt roligt, eller varit nånstans på riktigt. Vi har bara haft det lite allmänt tråkigt helt enkelt. Och att kylan är tillbaka igen gör inte saker och ting mycket bättre.

Lite gnällig inlägg det här, men jag ska försöka återkomma med lite trevligare inlägg senare idag.

God Natt

Nu ska det sovas här hemma. Molle ligger i Puff:s rosa sovrumssäng och Puff ligger här uppe, mitt i sängen (och nej, han flyttar inte på sig). Husse är på jobbet och kommer inte först om några timmar. Det är lite roligt då Molle "boffar" lite i sömnen, något som Puff inte är van vid. Puff tror nämligen att det betyder att Molle är vaken och att nånting ska hända.

Jag är inte så förtjust att sova ensam eftersom jag lyssna på ljud och är något mörkrädd. Därför trodde jag att det skulle kunna bli bättre om jag hade en trygg hund som alltid sov hos mig, även om killen inte skulle vara hemma. Men det blev bara värre! Puff reagerar rätt lätt på ljud som han hör utanför och ljud som han märker att jag reagerar och då blir det bara dubbelt så hemskt. Eftersom om även hunden reagerar så måste det minnsamt vara ett spöke. Och inte tala om när husse väl kommer hem och öppnar dörren till lägenheten, då är Puff klarvaken. Och skäller. Det är inte så trevligt att vakna mitt i natt när lille hunden plötsligt börjar tokskälla.

Men nu sover vi i vilket fall som helst. God Natt!

En helg hos oss

 

I helgen har vi städat och fixat hemma som vanligt. Man hinner absolut ingenting på dom två lediga dagar man har, usch. Vi har nu firat Puff:s nyfunna rumsrenhet och sanerat i stort hela lägenheten med klorin. Det känns så himla fräscht här hemma nu och det är skönt. Vi har även fått upp ett spegel som vi köpte minnst två veckor sedan, heja!  

 

Puff har ju ett besök här hemma, kompisen Molle som ska stanna några dagar till hos oss. Därför bestämde vi att vara bra hundföräldrar och ta pojkarna på utflykt till Bromma Zoo. Puff tyckte det var skitkul som vanligt att vara i en djuraffär men Molle som är inte lika van vid att vara i affärer tyckte det var en aning läskigt. Dock var det bara lite godis och tuggis som hamnade i hundarnas shoppingkorg, medan jag själv köpte en lite grejer till fiskarna.

 

Idag har vi varit och letat efter den perfekta soffan, vilket inte finns nånstans. Alla som vi har sett har är antingen för korta eller har för mjuka och lösa ryggstödskuddar. Och man kan inte skaffa vardagsrumsbord eller en matta innan man har skaffat den nya soffan. Så det ser väldigt omatchande och omysigt i vårt vardagsrum just nu, vilket inte är så roligt.  Men lite shopping blev det iaf, bland annat en ny leksakskorg till Puff. Visst är den fin! Nu ska Puff:s leksaker få stå i data/gästrummet så dom kanske inte är hela tiden spridda över hela lägenheten som dom tidigare har varit när han gamla leksakslåda stog i vardagsrummet.

 

Förresten, hur mycket leker era hundar ensamma med sina leksaker? Puff är helt leksaksgalen, vilket verkar vara rastypiskt (eller gå i släkten iaf då uppfödarens vovvar är också självlekande hundar). Det är himla skönt att Puff kan roa sig själv med leksakerna av två anledningar: att vi inte behöver känna att vi måste hela tiden leka med han samt att nu kan vi faktiskt med god samvete skaffa massa leksaker eftersom dom kommer ju till användning.   





Den nya leksakskorgen


Kvällsdepression

Ja, det var den efterlängtade Bunny-fleece som väntade mig i posten.Alldeles underbart mjukt fleece med urgulliga detaljer. Men. (varförvarförvarför ska det alltid finnas ett men) Den passar inte. Puff bara försvinner i den, plaggen är alldeles för stor runt kroppen.

Nu ska jag bädda ner mig och deppa. Kanske lämpligt eftersom imorgon ska jag ha bild med årskurs 5 och prata om van Gogh, då är jag i alla fall på rätt humör liksom. Imorgon ska jag lista ut hur jag ska göra med jackan. Stackars Anna från Posh Pooches, jag måste i all ärlighetens namn vara en av de jobbigaste kunderna hon har. Kräks och fy och usch.

Men det är väl bara att konstratera att Puff passar inte i några kläder helt perfekt. För att plaggen ska sitta perfekt får rygglängden lida. Och att webbshopping för den opassande hunden är supersvårt. Jag tror att jag ger upp.

Spännande

Idag har vi fått hem ett paketavi. Spännande. Antingen är det en gullig kaninjacka från Louis Dog eller ett paket som jag själv har skickat och den har kommit tillbaka. Men vi hoppas för det första, vi har längtat efter den tröjan sedan vi såg den på Posh Pooches-bloggen i höstas. Men första måste jag vänta att husse kommer hem så att vi kan ta hundarna till en kvällsprommix till ICA.

Ja ni läste rätt, hundarna i plural. Puffs kompis Molle är också här och ska till och med sova över fyra nätter tror jag att det blir. Imorgon får dock hundarna gå hem till Molle då hans husse är hemma (men han jobbar natt så därför sover Mollis här) när jag jobbar. Så det blir full fart här hemma i helgen men det ska bli kul. Hoppas solen tittar fram så skulle man kunna planera en långprommenad ute i skogen, isen eller nåt.

Men nu ska jag skynda mig, ikväll ska det nämligen tvättas. Och eftersom Puff har nu (för stunden iaf) slutat kissa inne kände jag att det är nog dags att tvätta alla gardiner. Fräscht eller hur?


MysHelg

I helgen har vi inte gjort så mycket. Bara varit och myst och ätit massor.


Så här gullig var Puff här om dagen när vi var på väg ut.

På lördag fick Puff smaka på nytt godis, torkade fiskar (som egentligen är kattgodis) och han tyckte det var tok-gott. Dock kan jag själv tycka att dom torkade småfirrarna är äckligaste som finns, men vad skulle man inte göra åt sin hund.

Inatt har Puff varit orolig av en något okänd anledning. Eller okänd och okänd, han hade gått under sängen och kissat, men har fortsatte vara lite knällig även efteråt. Jag måste bara tillägga att vi har en relativt låg Malm-säng från IKEA, så jag fattar inte hur Puff har även lyckats kissa där under, han får ju knappt själv plats.

Vi har inte heller varit sena att ta del av Posh Pooches-rea (som bara finns på bloggen) och klickat hem en vinterjacka från Puppy Angel. Jag vet inte riktig hur jag tänkte här, jag klarar inte av smuts och en vit hundjacka bara skriker efter att bli smutsig. Men därför finns det väl tvättmaskiner. Snygg är den iaf. Dock hoppas vi inte att det ska bli kallt igen, så jackan får gärna vänta i garderopen tills nästa vinter :)


Idag har vi varit och spionerat lite. Vi åkte upp och kollade vart vårt blivande Brukhundsklubb egetligen ligger. Som tidigare sagt så ska vi börja agility under våren och det ska bli så himla kul att träna hund på riktigt. Nu har vi hårdträning på gå-lös och inkallning så det är lina som gäller under promenader. Ni kan tänka er att vi får massa konstiga blick när vi är ute med lillepytte Puff som släper efter en lång 15 meters lina. Träningen går rätt så bra, Puff är ju rätt så nonchalant när det gäller främmande människor, barn, stora hundar, joggare (idag sprang två förbi oss och Puff lös i linan sprang inte ens efter, duktigt) osv men små hundarna... Det går inte. Vi kommer inte ifrån dom småttingarna (om dom går bakom oss) eller förbi. Hälsa ska han, har Puff själv bestämt. Han varken hör eller ser matte och det hjälper inte att putta till han heller. Han är inte heller intresserat att sin favvo-pipis eller godis. Utan hälsa/leka/busa är allt han kan tänka på. Några bra tips någon, det känns att vi har provat allt. Blaah.

Men nu är det sängen som kallar. God Natt.


Vinterpromenad

Idag har vi varit på promenad med Puffs kompis Molle och hans matte. -10grader så Puff tyckte att det var på gränsen att tassarna frös med vi hade förberedd tassarna (och hallgolvet...) med tassvax, så lite skydd hade dom små fossingarna iaf. Men kylan glömdes bort i skogen där dom små liven sprang som galningar.

Det ser mörkt ut på kort men det var faktiskt rätt ljust och fint :)


Dagens Puff-mode. Mysdräkt från Small to Big, ljusblå jacka från italienska märket Bobby (köpt från Modern Dog) och en lila Puppia-sele från Posh Pooches. Och en kissig mage, skönt med en vit lång päls under magen...(är Puff nu en äkta modehund när han lägger ut dagens outfit-bilder? )



Och trots Puff:s tuffa kill-kläderna så envisades en man kalla honom för "hon".
Hur kan alla små vita söta hundar automatiskt vara tjejer?


Sagt om Puff

Jag kom på en rolig sak. På Nyårsafton var vi på fest och han som vi var hos kläckte ur sig en rätt gullig kommentar om Puff som klättrade på folk som satt på soffan:

     "Det ser ut som att gravitationslagar inte gäller Puff utan han bara graciöst flyter fram"

Sån är han, min lille Puff, lätt som en fjäder, graciös som en katt och söt som socker :)


Puffs inofficiell utställningskalender 2010

 

Så här jag tänkt att Puff skulle kunna ställa ut iår. Då vet man aldrig vad händer på vägen, så inget fastspikat schema är det här dock inte.

 

April:

3:e Int. Älvsjö, Stockholm
24:e Nat. Rocklunda, Västerås
 

Maj.

30:e Int Österbybruk, Uppsala

 

Juni

19:e-21:a Int Elmia, Jönköping

 

Aug

21:a Int. Eskilstuna


Sept.

25:e Int, Eckerö (Finland, så det vore kul om jag skulle lyckas lura mina finska vänner till en liten höstsemesterhelg och samtidigt ställa ut hund lite)

 

Dec.

18:e int, Hund2010, Stockholmsmässa.  


Papillons historia

Den lilla historia-freak som jag är så har jag sammanställd en liten papillon faktaruta åt er. Det här visste ni (kanske) inte om pappisar:

Papillons historia

 

Papillons historia går hela vägen bort till 1500-talets Italien då förfader, Veronese-spaniel avlas fram. Denne hunden har fått namnet efter konstnären Paulo Veronese som var den första som fångade denna hund till målarduk. Denne lille hunden var enort populär i de västeuropeiska hoven och ska ha kommit även till Sverige genom Polen. Det fanns flera svenska drottningar som var väldigt förtjusta i denna lilla hund, såsom Hedvig Eleonora och Ulrika Eleonora.

 

Under 1600-talet avlades fram Tizian-spaniel i Frankrike. Tizian (som också är fått sitt namn efter en konstnär, Tiziano Vecellio) ersätt så småningom Veronese-spaniel. Tizian-spaniel hade mer eleganta och förfinade drag än föregångaren.  Båda veronese- och tizian-spaniel hade tunga hängöron.

" Portrait of Clarissa Strozzi " ( Le Titien ) ( 1542 ) - Click to go back ...
Den här målningen användes som grund när man skrev första rasstandard.
 

 På 1600-talet blev rasen väldigt populär i det franska hovet.  Det sägs att Madame de Popmpadour och Marie Antoinette hade flera dvärgspaniels (som dom hette på den tiden). Marie Antoinette sägs har burit sin lilla hund i famnen när hon gick fram till giljotinen... Ludvig XIV:s dvärgspaniels ska ha haft en egen kammartjänare. Fast den mest kända hunden från den franska hovet är formodligen ”Coco”, Ludvig XVII:s dvärgspaniel som troget håll hono sällskap under sin fångenskap i Le Temple som efter hans död fick följa hans syster Mme Royale b.la till landsflykt. Det sägs att Coco dog vid 22 års ålder.

 

Vid ödets ryck föddes en kull valpar med stående öron i Bryssel, Belgien året 1896.  Även om det ibland påstås att stående öron var resultat efter en korsparning med en spets, har man kunnat bevisa att det handlade om en natulig mutation.

 

Första rasstandard för kontinental dvärgspaniel (som rasen faktiskt fortfarande officiellt heter) skrevs av greve Henry de Brulandt i Frankrike 1897. Han beskrev hunden som ”liten dvärghund, mycket livlig och klok.  Lite senare (1905) i andra upplagan av boken Les Races de Chiens beskrev han hunden som ”behagsjuk”

 

1922 ställdes tre Papilloner ut på den Belgiska kennelklubbens utställning i Bryssel vilket väckte inte bara sensation utan även medförde att den ståndörade varianten fick sådan efterfrågan att den snabbt gick förbi den ursprungliga hängörade varianten i popularitet.

 

Den svenska papillonuppfödning startade med import från England och Belgien. Rasen var relativt representerat i Sverige redan på 30-talet trot att den inte ännu hade blivit registrerad av SKK. Under andra världskriget upphörde hundavel i stort sätt överallt. När kriget väl var över fortsatte hunduppfödningen igen. 1950 startade papillonavel av Margita Ströberg i kennel Videbacken och införde rasen tillbaka till Sverige. Det sägs att hon hade träffat rasen under sin semesterresa till Italien och väl hemma så impoterade hon fem hundar från England. Dessa hundarna, en hade och fyra tikar var det första papilloner som registrerades hos SKK efter kriget. Man säger att början av 1960-talet var papillonuppfödningens guldtid.


1955 skildes de två olika öronvarianterna åt till namnet.
Den nya varianten med uppresta öron fick behålla det gamla namnet papillon (=dagfjäril) och hundarna med nerfällda öron fick nya namnet Phaléne (=nattfjäril). Öronen är dock det enda som skilljer dessa hundar och därför kan det hända att papillonföräldrar få en phalénevalp.


Det är inte heller fört 1967 som Papillon och Phaléne börjar tävla var för sig i utställningarna i Sverige.

Och inte smarta ska dessa småttingar vara. 1963 vlev Sveriges första lydnadschampion just en papillon och 1989 blev papillon världens minsta räddningshund.



Så nu utmanar jag er kära bloggläsare göra en sammanfattning av era hundrasers historia. Det ska bli intressant för oss andra att läsa och få massa ahaa-stunder då man fattar varför hunden är som den är.


Bli bortgift

Att Puff är extremt onaturligt söt har inte undgått någon. Det är inte en eller två gånger vi möter människor (oftas lite äldre) med sina små tikar (oftast vita ulliga blandraser) som "ska alldeles snart börja löpa" och Puff skulle bli en perfekt pappa.  Och det är inte så lätt att komma undan och fortsätta promenad på ett artigt sätt. Johan har kommit på en bra grej och säger att Puff är kastrerad så slipper dom damerna planera valpar.

Idag träffade vi en Jack Russel-kille vars husse tyckte att Puff och hans hundvalpar skulle bli så fina och det var ju så synd om hans hund som började bli äldre och inte hade några valpar. Att Puff var också en hane verkade inte hjälpa, utan fina valpar skulle det bli.

Brukar ni träffa sådana här folk ute på era promenader?


Infrysta

Brrr... Vi är fortfarande vid liv, fast i stort sätt infrysta. Vi kan göra tjänst till er alla och klicka hem båda ett par skor och köpa en hurtta-fleece till Puff, då lovar jag att det blir så varmt att blommorna börjar blomma utomhus. Lite som att när man ta med sig paraplyet så börjar det ändå inte regna, men hade man glömt det hem så.... Men det är inte ens mitten av januari än, det borde vara kallt två månader till nästan. Nu ska man bara hitta tiden att åka iväg till Bromma Zoo, och den tiden verkar inte finnas först i helgen.

Husse har börjat jobba igen så jag och Puff latar oss hemma. Det händer verkligen inget roligt, lite plugg och ännu mindre jobbsökande (jag måste skärpa mig nu) och Puff ligger och sover i sin fåtölj. Idag ska vi iaf ta oss iväg till en linpromenad, nu ska det hårdtränas att gå lös bland alla tänkbara störningr eftersom vi har tänkt att glänsa på vårens agilitykurs (eller då måste vi kompensera det faktum att Puff hoppar inte :) ) Jag ska även försöka göra någon slags lista av årets utställningskalender, men eftersom min egen framtid är lite oviss (om jag ska jobba/när jag ska jobba/var ska jag jobba) så det blir ingen fastspikat schema men det är bra att planera iaf.

Städdag!

Idag har vi en hemmadag med storstädning. Vi kom hem en vecka sedan och hela veckan har vi bara låtit alla sakerna ligga lite här och var. Usch.

Städdagar är en av Puff favoritdagar.  Man kan gå efter husse och matte när dom springer runt, man kan jaga mopp och damsugare och plocka upp leksakerna från lådan i takt med att matte plockar in dom. Och det bästa, idag planteras det om lite växter, då hinner lillen få en och annan jordklump att äta och smutsa mattor med. Och sedan när man tröttnar kan man bara gå och lägga sig :)

-20

Behövs det säga nåt mer?

Idag blir vi hemma och inomhus. Både jag och hunden håll på att frysa ihjäl på morgonens (eller visst, föremiddagens - husse har börjat jobba idag så då får vi sova hur länge vi vill :) ) snabb kissrunda.

Och det värsta är att jag har hittat rea från doggie.se och pupstore.se. Men jag SKA motstå, förhoppningsvis. Vad skulle vi egentligen ens göra med en lila vinterjacka från Pinkaholic eller en blå/svart-rutig jacka från Puppia [oh, nu såg jag att den Puppia-jackan var redan slutsåld, en problem löst iaf :)]? 

 
Visst är den väldigt väldigt fin?

PNY Jermy Jacket - Violet


Självkontroll

Husse och Puff ska åka och handla kissluftsbortagare-spray i Arken Zoo  i Bålsta.

Jag har bestämt att stanna hemma eftersom jag vet att väl i Arken blir jag så sugen att prova en Hurtta-fleece på Puff och kommer har otroligt svårt att motstå att köpa med den hem. Lite som en alkis måste undvika bolaget, jag måste undvika djuraffärer :)

Hurtta pro brun fleece vattentät overall

Det här skulle sitta fint i Puff:s garderop, antingen i brunt eller i rött....


Kisskalas

Första dagarna hemma var Puff helt rumsren - då var han 8 veckor. Vi tyckte det var väldigt bra, men väldigt konstigt. Inte ens enda olycka på första dagarna.
Sedan blev han en vanlig valp och vi fick träna rumsrenhet.
Vid 6 månader gammal kunde vi säga att han var rumsren -vilket lycka.

Men idag har vi kisskalas igen. Han markerar, och mycket. Det spelar ingen roll hur ofta vi går ut eller hur långa prommisar vi tar, han kissar ändå. På gardiner, på väggar, på sin pinqvin, på väskor som ligger på golvet, på bordsben...you name it.  (tur nog så siktar han inte så bra, så oftast träffar han inte heller så bra :) ). Och man ser aldrig när han väl lufter ben,  nejdå, det gör han i smyg. Så ingen chans att korrigera honom då heller.

Så han får ha en blöja på det. Problemet är bara att han blir tokäcklig, vita magen blir helt genomgul och han luktar apa. Jaja, då får man väl magbada. Eller raka av heela magen :) Nu är våran kisslukts-spray slut så husse får åka och köpa nytt. Vet i fasen om det egentligen hjälper, men det känns bättre i själen att använda det - då har man iaf försökt.

Hur mycket innekissande kan man se som normal markering? Fast tur nog så tror jag att detta kommer ta slut efter ett tag, men tills den dagen kommer har jag förmodligen blivit galen. Eller helt okänsligt vad det gäller hundkiss (jag är på god väg...).


Vi är tillbaka!

Vilken julsemester det har varit! Men nu är vi tillbaka!

Allt började såklart med julbad. Jag kan inte fatta att en hund har så stora öron och ändå hör han bara varannat ord (de orden som han vill)



Och här väntar vi i bilen för att vi ska komma in i båten. Och nej, så här brukar det inte se ut när vi åker bil (alltså Puff bakom ratten) men så fort vi stannade fattade inte Puff varför han ska sitta kvar i buren. Dessa är förresten det enda bilder om julens absolut sötaste tomte (tomtedräkt från Puppia som är lite stor runt bröstet, därför ser Puff så tjock ut).

Själva båtresan gick utan några beskymmer. Puff till och med var så duktig att han kissade uppe på däcket i den lilla äckliga sandlådan som finns för hundar.

Däremot när vi kom i Finland fick vi en liten äventyr. Vi hade fått lite is nånstans i bilen och den stannade - helt och hållet vid en motorväg. Och det roligaste var att vi fick vänta bärgaren en timme i den tillfälliga snöstormen var medans vi satt där i kylan. Och Puff fick ett litet extra äventyr eftersom han fick inte följa med in i bärgaren utan fick sitta kvar i vår bil. Men vi behövde inte åka så jätte lång och det gick så bra så bra. Men nu funkar bilen bra igen så det löste sig iaf.















Puff fick massor av julklappar som man kunde förvänta sig. Han fick en liten tröja stickat av min mormor, tuggben, pipisar ( en "majs" och en pingvin som låter otroligt hemsk) samt en blå elefant (mjukisdjur). Och godis. Som om han inte hade fått i sig en del skinka och andra smaskigheter. Från oss fick han något som jag har kollat efter länge, aktiveringspelet. Det lilla vi har hunnit spela med det har gått bra, Puff verkar fatta ungefär iaf hur man ska göra. Vi ska försöka ta fram den igen och träna lite mer, men vi är alla nöjda med presenten :)



I Finland äter vi förresten "riktig" julskinka, 11kg med ett stort ben i.
Och när benen väl kom fram så fick Puff ta en liten smakis.



Hemresan på båten gick sådär. Det var lite blåsigt så båten gungade rätt rejält. Den enda som var som vanligt var lille Puff - vår lille båtråtta. Enda problemet var att han håll på att trilla ner från sängkanten när båten gungade till :)



Efter Finlandsresan åkte vi till Småland där vi firade Nytt År. Det var lite spännande att se hur Puff skulle reagera, förra året var han ju bara en ynklig liten ulltuss och iår är han ju en stor kille. Men allt gick som vi misstänkte, kalasbra. Vi var bjudna på en liten fest med två andra par och deras hundar (en sheltie och en dvärgpudel) och alla hundarna gick ihop rätt så bra även om pudel var lite för busig för de andra två. Men Puff och sheltien Heidi busade hur mycket som helst med varandra, dom båda hade samma mjuka sätt att leka. Vid tolvslaget satt alla tre vovvarna i rad på fönsterbredan och tittade på raketer, synd att ingen han ta en foto då, dom var så himla fina nämligen. Och inte ett minsta lilla antydan av rädslan. Inte ens när vid kissrund kl 1 det smällde en fortfarande en del.

Men nu är vi äntligen hemma och det är superskönt. Dock har jag en uppsats att skriva som ska vara klar alldeles för snart och jag har pluggat alldeles för lite för att den ska bli klar utan superduber-sista minutens panikpluggande vilket är så tråkigt.


RSS 2.0