9. Viktiga egenskaper när jag väljer hund

Att välja hund kan vara rena rama vetenskap. För mig har rasvalet alltid varit en självklarhet, har aldrig ens frågat husse om hans skulle vilja ha en hund och i så fall vilken ras – utan frågan var snarare rakt ut; vill du ha en papillon. Det fanns liksom inget annat.

 

Jag skulle kunna kort och tråkigt säga att egenskaper som jag vill till en hund är en rastypisk papillon. Jag vill ha en liten hund, som är lätt att ta mig så (man orkar bära vid behov) och ta inte så mycket plats. Enkelt och smidigt i vardagen.  En hund som är lekfull och är valpig i stort sätt hela livet ut. En hund, som är snäll och cool – inte bry sig så mycket om förändringar runt om utan anpassar sig fort helt mentalt.  Pigg och aktiv liten hund.  Inte en terrier (jag har fått för mig att terriers är små tråkiga och opersonliga, och något hysteriska …)

 

Utseendemässigt har jag nästan desto mer krav – fast det brukar vara ”fult” att prata om att man väljer hund utifrån det yttre.  Jag vill ha en långhårig hund, men silkig päls (inte en ullig spets-päls), inte platt nos, stående öron, långa ben (inte tax-ben).  Pälsen ska även vara lättskött.

 

Mer rasspecifikt vill jag ha en ”perfekt” papillon. Då vet jag också, att man inte kan få allt, så det viktigaste för mig är just öronen- bra position (tio i två), står upp fint och inte hänger neråt på toppen, och mycket frans ska det vara. Päls som är fin och silkig, ingen ull. Pläs ska man också ha. Jag föredrar vitsvart eller trefärgad – men börjar nog tycka att mörka röda ser också rätt snygga ut.  Jag föredrar  den mindre och söta typen  (helst närmare 3kg än 5kg). Välvinklad...

 

Det kanske finns anledning varför jag tycker att det är så himla svårt att hitta en bra valp!


Långledigt!

Jag är långledig och oj så mycket som man har att göra!

Jag har igång storstädning av lägenheten - Puff hjälper till genom att plocka upp varenda leksak jag plockar unden och lägger ner i hans leksakskorg. Husse sover (han jobbar natt) men när han väl vaknar så blir det IKEA. (dock måste han först rensa avloppet i badrummet, det gör inte jag!)

Jag måste bara säga att jag ääääskar Puffs Bia-bäddar. När vi skulle skaffa Puff ett par år tillbaka stod jag i kvalet mellan "tråkig" men praktisk bia-bädd, eller en snygg-bädd från typ Pinkaholic etc. Det fick bli en rosa BIA (och en vanlig brun, rund, urtråkig tygbädd, sedan fick han även en liten tyg-kojja...). First och främs tycker jag att den rosa färgen är otroligt snygg och den är sååååå enkelt att rengöra.

Nyligen har vi köp en till BIA till honom - en vit. Och den är såååå snygg med en vit fäll på den. Att Puff förmodligen aldrig har sovit i den är väl en annan sak, då han använder den mest som studsmatta för att hoppa upp till "hans säng". Ni som inte vet, så hoppas Puff inte upp på soffan/sängen från bar golvet, utan han måste alltid något att hoppa ifrån. Det behöver inte vara något högt, utan det räcker med en matta eller en tröja som råkar ligga kvar på golvet. Puff har också en "egen" 120cm säng. När vi inte är hemma, får han vara i vårt data/gästrum, där vi har en extra säng alltså. Inte många 3kg hund har en egen säng! Dock tror han nog att han äger vår säng också. Nu när husse jobbar natt, så tar Puff över hans plats och lite till.

RSS 2.0