It's the end of the world as we know it

Som rubriken säger har veckan varit omtumlamde och vi alla här hemma har fått puzzla om vardagen.

Jag har blivit med jobb som jag har börjat med omgående. Det vill säga att lyxen som Puff har haft att få gå hemma heltid hela 1,5 år är slut. Så från och med i tisdags så har han fått vara hos våra grannar som har ställt upp och tagit hand om Puff medans vi jobbade. Och vilka långa dagar det blir och därför försöker vi komma fram till ett mer hållbart lösning. Så nästa vecka ser det ut som att Puff får testa och följa med husse till jobbet. Problemet är dock att husses jobb är värsta hunddagiset (dvs det finns några hundar som brukar följa sina matter och hussar dit) samt att man sitter rätt öppet där så vi vet inte om Puff kan ta det lungt och låta husse jobba ifred.

Den andra möjligheten är att vi hittar ett underbart hundvakt som vill hämta Puff lite senare på morgonen, ha honom under dagen och lämna han hem nån timme innan vi kommer hem.

Eller att han skulle få plats i hunddagiset som är på väg till mitt jobb (om jag åker bil, vilket jag inte vill göra egentligen...) och gå där halvtid. Då gäller det även att dagiset är bra osv, vilket man måste först ta reda på osv.

Så som ni ser, vi puzzlar här.
Men vi har ingen panik, grannarna har sagt att dom kan ha Puff hur länge som helst samt att Puff är ju så van vid att vara där så det funkar kalas. Men eftersom dom totalvägrar att ta betalt för att ha Puff så känns det inte så rätt att dom måste ha honom så ofta och så långa dagar. Så vi får ser hurdan kombination blir best för oss, kanske halvtid med husse på jobbet och halvtid hos hundvakt (om det då är grannarna eller någon annan, det får visa sig under tiden) eller på dagis. Men vi har iaf lovat Puff att han slipper hamna på Blocket under kategorin "säljes på grund av ändrade arbetsförhållanden" :)

Sedan att vi har lovat
att Puff ska få nåt roligt idag då han har varit så duktig pojke under veckan. Så till djuraffären ska vi. På kvällen ska Puff också följa med oss på en inflyttningsfest, så att vi får använding för hans relativt nya Lundmyr-hoodie.
Vad gör era hundar under vardagarna?

Hopplöst

...är nog det ordet jag kunde beskriva gårdagens agilityträning. Man kan iaf säga att det gick som väntat. Puff tänker inte hoppa. Han fattar liksom inte varför man ska göra det, det gör myyyycket snabbare att bara springa under. Så vi fick bokstavligen börja från gräsrotsnivån men hopphinder och ska ta en sväng till klubben under veckan för att träna hopp. Dock det började bli bättre och bättre mot slutet och det kändes som att han började fatta att hela grejen med det där med hopphinder är att man ska faktiskt hoppa över, inte hitta alternativa resvägar.

Mer än vanliga hopphinder fick hundarna prova på däcket
. Det tyckte Puff var hur läskig som helst och ville gärna stå tassarna på däcket och titta igenom. Inte så lätt att hoppa då, men efter lite om och men kom Puff igenom iaf.

Tunnlarna gick bra
. Den "vanliga" raka tunnel var ingen problem då Puff har ju lekt med en sådan tunnel sedan han var valp, men böjda tunnel där man inte kunde se ljuset tyckte han var lite otäckt. Så då fick matte krypa delvis in i tunnels utgång och ropa på Puff som stod med instruktören vid tunnels ingång redo för att springa mot mattes röst som hörs in i tunnel. Så efter några gånger a la "matte i tunnel" så blev det bra och Puff hade inga problem att gå i det böjda tunnel heller.

Och Puff han verkade tycka att det var rätt roligt. Iaf fick han fnatt (hela 2 gånger...) och sprang till banan brevid och hälsade på pudlarna som tränade lydnad.... Något pinsamt kan man tycka. Våran nybörjargrupp var rätt liten vilket är bra då man hinner mycket under 2,5 timmar långt kurstillfälle. Och jag lovar, det är mycket att lära sig. De andra deltagarna var en sheltie, jack russel, irländsk setter och dalmatiner. Vi har inte gett upp hoppet än och siktar mot championat i agility - eller kanske ska vi börja med att sikta mot att lära Puff att hoppa över hinderna och inte springa ut ur banan. Men det kommer...

Hemma från Norrland



Som sagt, vi var på ett dop i helgen och blev faddrar åt söta grannbebisen William.
Vi hade kameran med oss men som vanligt blev det inga bilder. Däremot kan jag dela med er den fina låten som Williams morbror hade skrivit åt honom och som man började dopet med. Man kan även se lite av oss i filmen då vi fick ju stå där framme i kyrkan också. Eftersom man alltid ska matcha så är vi både iklädda i grått :) Jag fick även läsa lite bibeltexter i kyrkan i stil med "vi tackar för den heliga vattet som ger världen liv" och kände mig väldigt andligt och husse-Johan som i detta sammanhang kanske ska kallas fadder-Johan fick hälla dopvattnet.

Puff skötte sig utmärkt på resan. Inte ens 5 timmars bilresa var några problem för honom, matte hade dock desto svårare att sitta i bilen. Dock hade han lite tråkig helg, det blev inte mycket hunderier men jag tror att han var helnöjd då han fick leka med sin kompis Molle två hela dagar och det fanns nästan hela tiden någon som ville leka med dom. Samt att han kunde tjuva i sig lite kattmat, och det uppskattas av en liten papillon.

Ikväll börjar agilityn
. Spännande säger jag bara. Jag har ingen aning hur det ska gå. Det kan gå hur bra som helst men samtidigt kan det bli ett totalt kaos också.

Framtidsplaner

Jag har även lyckats anmäla Puff till Jönköpings Tripel Dog Show i juni. Dock för oss blir det bara 2-dagars utställning (lördag & söndag). Det kändes säkrast så då jag har ingen aning hur nån av oss kommer att jobba eller om någon av oss kommer jobba då. Husse kommer ju från Jönköpingstrakten så det blir två flugor på en smäll att åka dit och ställa ut/hälsa på husses kompisar och släkt. Och jag har till och med varit så snäll och lovat att husse inte behöver följa med på utställningen, inte i alla fall båda dagarna. Det tyckte jag var snällt, fast jag misstänker lite att till och med Puffs farmor och farfar vill komma och se Puff i ringen. Då får vi hoppas att det går bra för han.

 

Men före Jönköping är det några andra utställningar, bland annat i Österbybruk i Uppsala. Det ska bli trevligt om man skulle lycka spana in några bloggbekanta, det ryktas väl iaf att fluffmonstermatte ska dit. Sedan är det ju en utställning i Avesta och efter en snabb undersökning via google så tar det ju inte allt för lång tid att åka till Avesta från oss. Och pappisar skulle ha en brittisk domare om jag inte minns helt fel. Husse har ju tjatat att vi ska ta ett sommarstugasemester till Dalarna så kanske man kan ta två flugor på en smäll här också. Vi bodde ju förut i Falun och en sommar åkte vi en äkta svensson-campingsemester och bodde i en pytteliten stuga en natt. Nu när vi är hundföräldrar så tycker vi att det vore väl bra för Puff att komma iväg till en sommarsemester också J

 

På fredag åker vi dock på minisemester upp till Norrland som jag har nämnd tidigare. Vi ska nämligen bli faddrar åt Puffs kompis Molles (människo)lillebror och dopet ska äga rum i Kramfors. Det ska bli spännande att åka så högt upp, har knappt varit norr om Gävle. Och Puff åker såklart med. För oss är det lättare att ta med honom än att lämna bort han flera dagar. Han är också så van resenär att han bryr sig inte så mycket om miljöbytet heller. Under sitt 1,5 åriga liv har han hunnit åka: personbil, taxi, båt, flygplan, personbil som dras av bärgarbil, buss, tåg i olika slag (vanlig SJ-tåg, tunnelbana, pendeltåg), hundvagn, hundväska och magväska. Så man kan säga att Puff är miljötränat till hundra. Som knappt 3 månaders valp var han mer eller mindre tvungen att följa med att julshoppa, fast han sov mest i bärväskan då. Men efter det har han varit med båda i innerstad i folkruset samt ute i öde skog.


Dagens klagomål

Usch så tråkigt. Jag har en hemmadag som vanligt och som sällskap har jag fått två gubbar som ska byta allt som har med el att göra här hemma. Skit tråkigt. Puff vill vara med dem och när det inte går så bli har så rastlös. Och skäller. Just nu är vi inburade i sovrummet och utan internet då vardagsrummet där själva internetgrejen står är strömlös. Så vi får skriva på world och lägga upp detta klagobrev senare. Hatar när man ska ha bygg-gubbar hemma, man kan liksom inte riktigt göra nånting utan bara försöka hålla sig undan. Helt plötsligt får jag känslan att jag måste baka muffins (som jag skulle göra till lördagens dop) eller se på TV (det är ju Rachel Ray och Våra bästa dagar som kommer på föremiddagar). Nu har vi hunnit spela labyrintspel några gånger och nu leker Puff sitt favvolek: kasta tuggben ner från sängen och skälla så länge att någon (matte) lyfter upp det. Elgubbarna kommer förmodligen snart bli galna på lilla skällapan.

 

Idag är det öppet träning, onsdagsträning, på brukhundsklubben. Förra veckan var vi alldeles för sega för att gå och idag riskerar jag bli lite för sen eftersom jag måste fixa en sak på eftermiddag. Surt, eftersom redan nästa vecka börjar själva agilitykursen och det hade varit trevligt att träna lite inkallning och kontaktövningar i den nya miljön med massa störningar (hundar). Men det positiva är att agilitykursen äntligen börjar!

 

Annars är det igen lite synd om mig. Jag har haft arm- och fingervärk nu kanske en vecka ungefär. Jätte konstigt är det, det typ sticker och har sig, mest i vänstra armen och handen. Dock ingenting har svullnat så det känns inte helt livsfarligt, men lite konstigt och framförallt obehagligt är det. Husse hemmadoktorn påstår att det kommer från nacken och jag måste erkänna att jag känner mig ungefär så stel som en dam i äldre pensiönarsålder. Hemmadoktorn och hypokondriten i mig har redan hunnit lista ut alla sjukdomar som innehåller värk i armarna, allt från diverse muskel- och blodsjukdomar till någon djungelsjukdom som leder till att man måste klippa bort hela armen. Det vore ju nåt….


Hundförbud i Danmark

Nu är det då Danmark som har föbjudit 13 hundraser (samt blandraser med dessa raser i) som anses vara farliga. Att jag då har mina förutfattade meningar om vissa hundraser och har därmed inget emot att man förbjuder vissa raser. Det finns nog ingen större risk heller att papillon skulle hamna till listan över farliga hundar (eller visst, papillon kan skälla så att öronen spricker?).

Men hur ska man kunna övervaka sådana beslut?
Till exempel blandrasen? Det går väl inte (alltid) med säkerhet att fastställa vilka raser ligger bakom en fullvuxen blandras? Jag kan också förstå att man förbjuder ett ras som knappt ens finns i landet om man inte vill att denna typen av hunden ska införas (såsom olika ovtjarka-hundar) men hur kan man förbjuda en relativ stor ras (t.ex american staffordshire terrier).

Svenska kennelklubben har såklart uttalat sig och säger att sådant förbjud över farliga raser är inte aktuellt här i Sverige. Anledningar var bland annat att sådant massivt rasförbjud skulle drabba seriösa uppfödare, man kan inte med säkert alltid fastställa raser/rasblandningar, man kan inte säga att alla individer av viss ras är farliga utan det är indiduellt, samt att det finns massor av olika hundras som kan göra farliga av deras ägare vilket innebär att det blir svårt att fastställa vad är en farlig hund. Men igår fick jag veta att t.ex pitbull terrier är inte godkänt ras i Sverige. Vaddå inte? Det är väl hur stor ras som helst utomlands (jag tror att jag har tittar lite för mycket Ceasar) och det finns väl en och annan individ här också. Är det någon som kan förklara för mig varför pitbull inte är godkänt ras hos SKK? Eller är detta ett sätt där SKK vill föra "hundförbjud" i lika mjukare form?

Här kommer i alla fall listan över de förbjudna hundraser i Danmark
(inom parentes visas antal i SKK registrerade hundar de senaste tio åren):

pitbull terrier (registreras ej)
tosa inu (21),
american staffordshire terrier (2653)
fila brasileiro (85)
dogo argentino (459)
amerikansk bulldog (registreras ej)
boerboel (registreras ej)
kangal (0)
centralasiatisk ovtjarka (10)
kaukasisk ovtjarka (115)
sydrysk ovtjarka (33)
tornjak (1)
sarplaninac (24)

Vill du läsar hela artikeln och SKK:s uttalande så hittar du den här.


Älvsjö del 2.

Efter vi hade gått i ringen och sett klart nästan alla pappisklasser så var det dags för shoppingen. Dock tyckte jag inte att det fanns så mycket roligt, men det är nog för att man har blivit så kräsen. Samt att vi har redan ett och annat här hemma så det är inte så ofta man stötter på något man "måste ha". Men lite saker blev det ändå.

Eftersom Puff är officiellt en liten sötnos
så köpte jag en svart Lundmyr-hoodie åt han där det står Sötnos på ryggen. Då har jag även drömt om ett snyggt vardagshalsband då vi har tröttnat på Puffs älskade limegröna halvstryp med små stenar på. Nu fanns det samma försäljaren som vi har köpt Puff limegröna halsband av och hittade ett jätte fint mörklila halsband. Dock fanns det inte i rätt storlek och inte med de stenarna jag ville ha, men hon kunde göra en sådan åt mig. Så på torsdag ska jag ringa henne och kolla och halsbandet är klar, det vore kul att få med det till vår minisemester i Norrland.

På tal om Norrland, hur hundvänlig är Sundsvall? Vi ska förmodligen stanna en sväng där på vägen hem och vi reser (som vanligt) med Puff. Finns det några Sundsvall-måsten för en hundägere?

Älvsjö 2010-04-03

Inför utställningen i Älvsjö så laddade vi på en lång skogspromenad på fredagkväll. Skönt att snön börjar smälta bort även i skogen och det finns mycket att upptäcka om man är en liten hund.


Puff har klättrat upp på "berget"


Bevis på att Puff inte bara är en väskhund som iklädd i rosa blir buren alla sina dagar. Nää, skog ska det vara!


På lördagen var vi alltså på Lilla Stockholm.
Vad lite hundar det var där, det var väldigt "luftigt" på mellan ringar och inte alls trångt. Skönt på ett sätt, men det är lite roligt med stora utställningar också. Dock var inte lördagen våran dag. Puff hann med allt möjligt under de några minuterna i ringen och visade verkligen inte sin bästa sidan. Han b.la bestämde sig att han tänker inte stå stilla på bordet och bara vred och hade sig. Han som har inte haft några problem på bordet förr. Så en 2:a åkte han på. Blää tyckte jag och surade halva dagen :)

"En liten hane med bra propositioner.
Visar tungan ute i mellanåt.
Välburna öron med utmärkta fransar & behäng.
Behöver få mer volym i kroppen.
Står med utåtvridna tassar.
Lågt ansatt svans men högt buren.
Vacker sidenskimrande päls.
Attraktivt teckad.
"

Domare: Hans Almgren

Men det roliga var att vi träffade Puffs syrra Ella. Om vi tycker att Puff är liten så är syrran ännu mindre. Storleksmässigt är dom ungefär lika stora, men hon väger enbart strax över 2kg. Lilla snuttan.  Trots att syrran är rödvit så ser dom väldigt lika ut i huvuden och kroppsbyggnad.

RSS 2.0