Gustav Vasa



Jag börjar bli lite trött på Gustav Vasa. Som guide har jag fått berätta om denna gamla kungen och hans äventyrer om och om igen på jobbet. Inte att jag tycker att det är ointressant, tvärtom, men det blir liiiiite tjatigt till slutet. Och just nu är jag mer intresserad av kungar runt 1700/1800-talet. Jag förstör inte varför just Adolf Fredrik skulle bli kung? Och varför var Gustav IV Adolf inte omtyckt?

Det roliga är att jag har under sommaren lärt mig alla kungar från Gustav Vasa till Karl den 14:e Johan. Känner mig rätt duktig och som en värsta historianörd.

Nu ska jag iaf vara ledig 3 dagar, vilket ska bli skönt. Önskar bara att solen skulle komma framme innan onsdag då det är dags för mig att ta mig till jobbet igen. (jag har inte solat en enda gång iår, vilket är jätte tråkigt)

Det här sommaren har så varit så icke-somrig som bara den. Jag har varken gått i finafinasommarklackskor, inte med klänningar, inte solat, inte druckit cider på uteservering, inte myst på stranden, inte grillad, inte suttit ute med en flaska vin och några vänner och pratar hela natten tills man märker att morgonposten kommer och solen skiner på himlen. Kanske jag hinner med allt detta, man kan kanske hoppas att det blir fint i augusti iaf. Och om en vecka när vi ska åka till Finland. Nån gång måste det väl vara fint väder där också?

Annars händer det inte så mycket. Lite hemligt väntar jag att skolan ska börja igen, jag tycker det är alltid spännande att börja en ny termin ungefär som man var liten, nya skolkläder, nya skolprylar osv....(spänningen håller typ en vecka och sedan börjar jag vänta tills jullovet) Det blir kul och se vad vi ska skriva C-uppsatsen om, och man får hoppas att det bli lika roligt att skriva som B-uppsatsen, och så klart med lika bra resultat :)

Jag har också bokat tid hos nagelsalong. Jag ska äntligen fixa mina naglar. Har blivit så trött på att hålla på och måla och fila naglar så att dom har sett alldeles hemska ut ett tag nu. Nästa måndag ska jag få fransk manikyr med géle och det ska förstärka naglar och göra att mina naglar håller sig fina flera veckor. (ca 3-4) Långden på naglarna får vara mitt eget, vilket har aldrig varit något större problem. :) Ska bli så skönt att få snygga naglar :) (hoppas att det blir fina då...)

Minisemester i Dalarna



1. Sommarlandet

Så himla skönt att komma lite hemifrån och få mystid med Johan. Igår kl 900 hämtade vi bilden på Statoil och denna racerbilen fick skjutsa runt oss två dagar. Vi började resan på Leksands Sommarland (något som Johan har typ drömt om sedan april...) Vi hade lite tur, det blev en fin sommardag (inte den allra varmaste trots solen, men det gick bra) Vi åkte med vattenringar och badade hur länge som helst (till och med jag) klättrade på klätterställning (det var mycket lättare att klättra när man var 10 år yngre, och tänka sig vad hemskt att man är så gammal att man kan använda orden "tio år sedan ---") Men efter en lång dag (och fin solbränna) var det dags att leta efter boende.

2. Lillstugan

Att hitta boende var inte svårt. Vi hade bestämt oss att vi ska sova i någon lite gullig stuga och vi hittade nog den sötaste stugan i hela Dalarna. Den hette Lillstugan vilket berättar en del om den. Stugan var kanske 4kvm stor (det ryms precis två 80cm breda sängar och inget mer) Men där sov vi gott efter dagens äventyrer. Innan vi somnade hann vi dock se lite hur det ser ut i Leksand. Först åkte vi på ett utsiktsstelle  som var uppe på Björk?berget och mumsade i oss lite glass. Fintfint där uppe. På vägen dit åkte vi längs Siljan och fina utsikten fick Johan att stanna bilen och säga något som att detta var perfekta platsen att förlova sig. Så nu vet jag vad jag kan se fram emot när jag bli bjuden på minisemester till Leksand nästa gång :) Det roliga är att när vi senare skulle äta pizza nere på stan (kan man säga stan om man pratar om Leksand?) så märkte vi att centrum där är mycket mer levande är här i Falun. Det var folk ute och åt på uteserverigar trots att detta är tisdagkväll och klockan är runt 2100.

3. Rättvik

Nästa morgon åkte vi då mot Rättvik där vi bland annat promenerade i den berömda bryggan. Så himla mysigt. Efter det lyckades Johan att övertala mig att åka sommar-rondel (eller vad än nu det hette) Vi skulle alltså åka ner på slalombacken i små vagnar. Det var rätt så roligt att åka neråt, men mindre roligt när man skulle bli hissad uppåt.

4. Hem

Efter Rättviksbesöket började jag vara trött och gnällig. (precis som småbarn blir) Vi åkte hem via Sågmyra och kikade in Lager 157 innan vi kom till Falun. Jag fick också köra bil. Det gick bra så länge jag behövde bara gasa och bromsa, men när man skulle växla ner så fick jag panik. (jag kan växla uppåt men inte neråt) Och när jag får panik så släpper jag ratten....Men det gick bra, Johan växlade åt mig :) I Falun plockade vi med oss lite kinamat hem och jag har nog aldrig mått så illa som jag mådde efter maten. Nu kommer det ta ett tag innan jag bli sugen på kinamat igen.

Imorgon är det jobb igen. Kanske man har nu nya krafter efter lilla semester :)

RSS 2.0