Vilken lördag

Igår spenderade vi stora delen av dagen på Inofficiell utställning i Sollentuna för att ladda inför nästa helgens Lilla Stockholm. Först stressade vi för att komma dit för att inte missa Puffs tur. Han hade nr 663 tror jag och ifall man hade en snabb domare som hålle sig inom 20-25 hundar i timmen riktlinjen så ville jag vara där tills 11.00. När vi väl kom dit så var det hund nr 625 i ringen. Så 25 hundar/ 2 timmar och vi visste att dagen skulle bli lång. Som pricken på i:t så hade vi glömt hem våra stolar, så jag var inte så bra humor när jag insåg att jag skulle behöva stå flera timmar.

Det roliga var att domaren var väldigt noggran och det blev mindre uppsatser som bedömning. Han forklarade även muntligt varför han tyckte som han tyckte. Sånt gillar jag! Det var även många papilloner anmälda med tanken på att det var inoff, hela fem hanar gick i vuxenklass (alla över 1år så även lille Puff 1,5 som på riktigt går som unghund fick vara vuxen igår). Puff blev även på hälsad av en isländsk uppfödaren som kände hans pappas uppfödare. Det är alltid kul att bli "igenkänd".

Men sedan kommer vi till det här med bedömningsport. Förra gången blev Puff den enda hanen med HP, den här gången blev han sist då han enligt domaren saknar tydligt könsprägel. Våran lilla sötnos då. Sedan gick han och lipade åt domaren också, vilket inte är så populärt :). Våran stora problem är dock just att gå i ringen och inte nosa, det gick relativt bra. Inte helt perfekt utan han "hänger" lite på kopplet vilket leder till att stegen blir lita korta men han ålade inte iaf  :). På bordet skötte han sig kalas som vanligt, dock när domaren först skulle ta på han så tittade Puff snabbt upp på mig. Då tröstade domaren honom och sa "matte ska vara kvar där, jag lovar att inte röva bort henne". Lilla mammas gullegris Puff. Men annars blev kritiken från domaren Patric Ragnarsson bra och innehåll inga konstigheter.

"Bra storlek. 1,5 år. Kunde ha lite mer tydligare könsprägel.
Välformat huvud som kunde vara lite mer maskulin.
Vackra öron som ramar in huvudet vackert.
Mörka fina ögon med lite ängsligt uttryck.
Står ibland med tunga ute. Bra bett och hals.
Tillräckliga vinklar fram och bak.
Välformad bröstkorg men lite kort bröstben.
Typiska sirliga ben. Bra pälskvalité.
Något lågt svansansättning, bra svansbåge.
Behöver bli säkrare på sig själv.
Rör sig med något korta steg. Välvisad."


När vi slutligen kom hem så sov vi allihopa
(till och med husse!) 5 timmar kvällssömn. När vi väl vaknade kl 22.00 så var det dags för våffelbak och film.



Memory Lane

Idag hittade jag några gamla bilder. Min dator har dött en gång och alla mina bilder försvann så det var en glad överaskning när jag idag besökte min gamla inloggning på irc-galleria.fi (typ som bilddagbok för fjortisar i Finland) för att jag skulle spionera min lilla syrra. Där fanns ju några gamla bilder. Jag ska dela några med er:


Jag o Puffs "storebror" Uppis som idag är adopterad av min syrra. Ni kan se att det där med att klä på djur har jag ärvt hemifrån...


Gamla Gamla Pinto-ponny som firar här sitt 30-års dag. Han blev hela 31 år gammal innan hans bakben helt plötsligt en morgon paralyserade och han fick somna in huvudet på min famn.


Jag och Puffs husse. Det här är typ den enda bilden som finns om oss två. Tagen på juni 2008. Tur att jag hittade  bilden igen :)

Vår-tecken

Idag har det regnat. Vatten. Inte nånting mittemellan vatten och snö, utan bara vatten. Det har visserligen många nackdelar, bland annat att man inte vill vara ute så mycket men den stora fördelen är att snön försvinner lite snabbare.

Jag och Puff var hemma själva som vanligt idag.
Vi var ute och lekte i snön på det som snart ska vara en grässmatta här utanför. Helt galet, förra vinter var vi där jämt och ständigt och lekte i snön när Puff var jätte liten, nu har det inte funnits i tankarna att man hade gått ut i den snön som var där förr. Nu hade snön smällt lite iaf så kunde även jag går där. Puff, han flyter ju bara fram på snön och sjunker aldrig. Men roligt vart det att kasta lite boll och sånt som man gör på sommaren. Snön var bara helt tok blött så vi båda var hur blöta som helst när vi kom in. Och en sur-sak. Puff gillar äta bajs som han hittar. Och det finns folk som på nån konstig sätt tro att på vinter kan man bara lämna hundbajs kvar i snön  och att det mirakulöst försvinner när våren kommer och vi ska använda grässmattan för att sola osv. Bokstavligen skit-irriterande att plocka efter andra, men annars kan vi inte ha Puff lös där då han kommer äta upp allt han hittar.

Idag har Puff haft regnjackan på sig, för första gången iår
. Ett annat vårtecken! Bilden nedan är nästan ett år gammal (maj 2009 gissar jag) men ungefär precis lika glad såg Puff ut idag också efter en promenad i regnet.


Just another Monday

Den här dagen har varit en typisk måndag. Innan klockah hann bli 12.00 hade jag hunnit med att glömma bort att jag kokade ägg så dom fick koka 1 timme, ha en liten oljaolycka i köket vilket ledde till att det började brinna på spisen, och glömma bort rasta Puff på morgonen. Fatta att vi har haft en hund snart 1,5 år och idag glömde jag helt och hållet att jag aldrig rastade han mellan att jag hade klätt på mig och började fixa frukost. Hur fasen kan man glömma bort att rasta hund? Hur dålig matte är man inte då liksom?!

Igår kväll var det nästan lika illa. Vi tappade bort Puff. Jag redan skyllde på husse att han har glömt hunden ut eller minst i trapphuset. Men annars var vi rätt säkra att han finns nånstans i vårt ca 70kvm stora lägenhet. Men han fanns ingenstans. Han kom inte fram när vi ropade, prasslade godispåsar, lekte med hans favvo pip-råtta. Ingen filt eller täcke rörde sig inte heller och avslöjat Puff som ligger under. Till slut hittade vi han där vart vi borde har börjat leta från första stund, liggandes under täcken i sängen. Men en liten Puff kan bli väldigt väldigt platt och syns verkligen inte ett dugg om han ligger under ett täcke.

Under lunchpromenaden började jag längta massor till sommaren när marken är torr.
Eller till och med tillbaka till några minusgrader och snö. För att blöt och slaks, det är ingenting för lilla fjärilshunden som minsamm vet precis att han härstämmar från fina kungliga hundar från franska hovet och ska därmed bara ligga på silkeskudde och promenera ibland runt slottsgården bland rosor och fjärilar.  Enda sättet det blir ett något trevligt promenad här i blöta stockholms-by är att han får gå lös och trippa efter i sin egen takt (dvs han försöker gå vid sidan där det förtfarande finns snö kvar vilket är svårt då det lutar rätt så mycket...). Och råkar man trampa i vattenpöl måste man stanna till och skaka av vatten från tassarna innan man kan fortsätta.

På tal om fördomar

...så har vi varit på Kista Galleria idag, Puff iklädd i en rosa hoodie och sittandes i en magväska. Matte hade till och med en klänning på och högklackat på fötterna :) Vi var ute efter ett dopresent då jag och husse ska bli faddrar om några veckor. Vi hittade ingenting, med fick några bra ideér. Nu vet vi i alla fall vad presenten ska bli. Något som jag är total förälskad i, något om våra blivande barn ska ha massor av, något som är helt onödigt dyrt jämför med vad det egentligen är, något som sägs vara "statusprylar" för att mammorna ska tävla mot varandra med sina barn (fördomar?) något som är bara ett måste-ha. Jag ska avslöja vad det blev sedan, och jag lovar, ni kommer också att tycka precis som jag.

Jag har tänkt vidare på dessa olika fördomar kring hundar och deras ägare. Troligtviss är jag relativt passande i den bilden som folk har i huvudet när dom tänker en ung tjej som äger en pyttehund. Under vissa dagar iaf. Då snackar vi om högklackade (är man bara 164cm lång så måste man kunna gå i skyhöga klackar..), fejtnaglar, smink och framförallt: rosa & glitter. Sedan har jag även förkärlek till gulliga, alldeles onödiga och fördyra hundprylar. Och vi har ofta med oss lille bebisen (eller ursäkta mig, hunden) antingen på armen eller i magväska. Och jag totalälskar att spela mig in i rollen som "den äkta småhundsägaren" när jag ser att någon redan har en klar bild att jag är en sådan (då pratar man lite extra puttinuttibebis-språk med hunden, pratar om hundpyjamas och hundskor och hundparfym samt hur hemskt det är att hundarna blir smutsiga på promenaden och därför bär jag runt honom...) I verkligheten så är jag ju uppvuxen ute på landet med hästar och andra djur och skulle påstå att jag har relativt hälsosam bild i hund (och andra djur-)ägandet. Det var dom som ser oss på stan dom få gångerna vi orkar åka dit vet ju inte t.ex att Puff nästan varje dag (iaf när snön smälter och det finns några spår att gå på) springer lös i skogen. Att han ska börja agility som riktiga hundar. Att vi säger nej till honom och han visst har vissa regler här hemma (ibland iaf). Att han är ibland så smutsig att man verkligen funderar att skaffa ett sådant omtalat hundtvättmaskin. Att vi sällan tycker synd om honom när han själv tycker synd om sig själv (t.ex när han ska gå förbi en läskig hund som skäller, nixdå, då får man ingen skjuts av matte och husse utan man får ta sig förbi med sina alldeles egna ben - och få massa godis efteråt). Att Puff faktiskt lever ett hundliv fullt ut. 

Jag kan förstå vart fördomarna kommer ifrån.
Som sagt, jag passar ju in själv rätt bra också. Sedan har media spelat sin roll också och vi kan väl även tacka Paris Hiltons chihuahua-mode. Hundkläderna kan även vara lite avskräckande om man är en väldigt traditionell människa.

Själv har jag ju också en del fördomar
. Som den förmodligen mest typiska "kamphundar" (den här kategorin är lite luddig, jag räknar in alla hundar som jag tycker ser läskiga ut) är tillför att äta upp små hundar och barn"-fördom. Att brukhundsmänniskorna lever för sina hundar och toktränar varenda minut. Att dom som har utställningshund av en pälsras (minus pudlar som jag gillar) måste vara helt korkade - varför vill man ha en hund som har så långt päls att man inte ens kan se tån?. Att tanter äger små blandraser som är överviktiga. Att dom som har rescue-hundar från utlandet tror sig att vara bättre hundägare då dom har räddat en stackars själ. Och så vidare. Att jag har sett motsatser för det vad jag tror hjälper inte så mycket heller. Så därför ska jag inte klaga om för mycket att folk tror saker och ting om mig :).


Då undar jag:
Vilka fördomar finns kring din ras och hur ska den "typiska" ägaren ser ut?
Hur matchar du själv i den rollen?
Är dessa fördomar sanna?

Vilka fördomar har ni själva?




Puff på lunch

I måndags skulle jag och Puff åka in i stan för att möta husse som kom hem från Göteborgs-besöket. Vi valde att ta en lunch i Himmelska Hundar, en hundcafe vid Karlaplan. Den är inte min favvohundcafe, utan StB är mycket skönare och hemtrevligare, men tyvärr stängt på måndagar. Jag skulle även göra naglar (ja, jag har långa låtsasnaglar som en sann ägare till en liten väskhund)i en salong på Östermalm, så lunch i den delen av staden var mycket smidigare val. När vi kom in till Himmelska höll fyra store schäfrar att avsluta sin lunch med sina mattar vilket var tur för mig då det luktade verkligen hund. Och jag klarar verkligen inte av blöta hund-lukt (och då är hundcafe ju det bästa valet...). Jag kan också förstå att det kommer en del smuts med fikasugna vovvar men det kändes lite för smutsigt i fiket. Näja, alla andra besökare tyckte att Puff är toksöt, maten var gott samt vi var nöjda att husse hade kommit hem efter fyra dagars minisemester så lunchen blev ändå lyckat.

Under tiden när jag gjorde mina naglar så fick Puff en stadspromenad med husse
. Det gillar han då det finns så mycket att lukta och kika på jämförd med hur det är här hemma på landet. Vi var även och hälsade på Puffs uppfödare på hennes jobb i djuraffären och som ni vet så det är sällan man kommer hem tomhänt från sådana affärer. Lite tjurbitar och en leksaksmus blev det den här gången.

Det har väl inte gått att undvika den föreviga debatten
som hettar till igen om "modehundar". Jag är något så less på det så att jag orkar inte ens kommentera riktigt. Vi möter ju rätt ofta fördomar som att vi bara bär runt Puff på armen etc. På sådana brukar jag viffta bort med ett skämt som "ja, vi låter ju han att gå en timma per dag in fritt i lägenheten". Vad ska man göra liksom? Samtidigt har jag ju själv en hög fördomar mot olika raser och olika typer av hundägare så jag får väl ta det att folk har fordomar mot mig.

Inoff Sollentuna 100313

Gårdagen spenerades på årets första inofficiell utställning (för oss). Man kan säga att det kändes att det var ett tag sedan man var i ringen, hela tre månader närmare sagt. Men allt gick bra trots att Puff lekte lite dammsugare i ringen. Han älskar ju dofterna på golvet och ingen leksak eller godis i världen får honom att lyfta upp nosen om han inte vill. Men han gick helt OK kan jag väl säga, inte sitt bästa men absolut inte det värsta heller. Tur att vi har en träningsgång (inoff den 27/3) innan Lilla Stockholm.

På bordet har Puff alltid skött sig bra, precis som även denna gången.  Lite ville han sätta ner sig vid tandvisning men bara man håll stadigt honom så litar han på sin matte rätt bra. Måste bara säga att Puff var i stort sätt den enda pappisen igår som skötte sig så pass bra på bordet :)

Puff blev även den enda hanen som fick HP (av 3 hanar varav dom två andra tyckte jag var rätt så snygga... ). Det känns rätt kul då man får mer värde på HP:t eftersom ibland kan det kännas att precis alla får HP på inofficiella bara för att alla ska få en rosett med sig. Så slutligen slutade Puff som BIM, vilket var roligt såklart trots det var bara inoff och man tävlade inte mot så många andra.

Bedömningen från domaren Linda Stääv blev:

1,5 årig hane. Maskulint huvud och uttyck. Bra hals, kors och rygg. Passande vinklar.
Bra benstomme. Vrider ut framtassarna i stående och gående.
Bra päls och färg. Utmärkt temperament.

Vi är särkild nöjda med det sista kommentaren om temperament. För vad gör man en vacker hund om det ekar tomt mellan öronen ...








Spa

Idag har vi lekt hundspa då imorgon ska jag ställa ut Puff i inoff i Sollentuna. Så lille hunden skulle bli fin, vit och fluffig såklart. Efter ett bad och hårtorksbehandlig har jag nu en plommondoftade fluffig liten hund. Det finns förmodligen inget vackrare hundpäls än nybadad pappispäls.

Under veckan har vi varit på Ikea och handlat lite smått och gott. Det blev b.la en gosig fäll som skulle ha legat på soffan men den har nu hamnat på Puffs fåtölj. Så gosigt blev det och Puff verkar vara nöjd med sin nya sovplats. Dock har han hittat ett nytt favvoplats här hemma, sängen i gäst/datarummet. Det är sällan vi är där då det är nästan bara husse som använder det rummet när han jobbar vid sin dator så Puff får sova där i lugn och ro. Lille gosnosen.

Så här bjuder jag en bild på nybadad Puff och hans "nya" fåtölj. Puffs ben ser bara rätt konstiga ut. Dom ser ut att vara superkorta :)



Jag måste bara lägga till att vi är rätt så nöjda med vårvädret. Balkongen är helt snö-och isfri så Puff kan få springa runt där vilket han älskar (och skälla på folk som går förbi vilket är mindre roligt). På promenader mötts man dock av slask, vilket inte är så bra kombination med vit långhårig hund men vad gör man. Tur att Puff är rätt renlig av sig och undviker det värsta smutset. I pölar vägrar han trampa på utan tar långa omvägar för att komma runt vattnet. Men det är skönt att man inte fryser så mycket att fingrarna håller på att ramla av när man ger belöningsgodis åt vovven. Det är även mycket snabbare att komma ut genom dörren då man behöver inte klä på sig tusen lager av kläder. Till och med Puff kan gå helt "naken". SKÖÖÖNT!


Den här bilden är från förra veckan då det var lite mer snö kvar på marken än det är nu. Men vårsolen värmer skönt även den lilla fjärilen.

Familjen är värst

Tycker jag iaf som bara klarar av släkt i lagom små doser :) Men Puffs hundsläkt är snarare mycket söt och trevlig.

Vår uppfödaren Lena från kennel SilkesLena
(visst är det ett underbart kennelnamn) har lagt upp bilder på Puff och hans småsyskon när dom fyllde ett år i höstas. Puff är ju storebrorsan i kullen då han var först ut. Bilder på Puff, syrran Ella och bror Chai kan man se här.

På hemsidan kan du även hitta bilder på
Puffs mamma, Silkeslena BellaMi, morfar Silenzio's Ambassadör Ruben "Tintin" och mormor Black Fajter's Fatima the Lovely "Timan" samt fina halvmorbror (tror jag att det blir) Beta-Chanel "Linux".

Foderfråga!?


Vilken foder äter era hundar och framförallt varför?


Just nu äter Puff RC mini Beauty och som valp åt han RC mini puppy (tror att den heter). Fodret funkar liksom och Puff äter med den matlusten som han har, ibland töms skålen snabbt och ibland mindre snabbt. Pälsen är fin och magen mår bra. MEN. Man hör så mycket om just Royal Canin. Och det är sällan nåt positivt man hör. Så mycket olika fodersorter så man börjar ju misstänkar hur fasiken man hinner hålla koll på kvalitén på alla. Och den första ingrediensen på listan är majs. På grund av Puffs pyttesmå tänder skulle jag även vilja att han tuggar mer så lite större kulor än RC beautys pyttesmå blommformade kulor vore bra. Foderkostnaden för lille Puff är obefintligt liten så priset är inte avgörande.

Först kollade jag lite på Orijen. Massa fisk och nyttiga oljor samt hög proteinhalt, hela 40%. Och man kan läsa så mycket gott om det. Men proteinhalt på 40% känns väl lite för högt. Tänk på alla hudproblem och njursvikt man kan få av det. Men samtidigt det handlar ju om hundar, dom ska väl leva med kött typ. Inte lätt det här med foder. Men Orijen blir det inte iaf, även om smakpåsen gick ner i Puffs mage utan nån problem, trots de lite större kulorna.

Sedan hittade jag Acana. Med kyckling och fisk. Och med massa bra kritik som kan läsas i olika hundforum. Jag tror att det här ska vi prova. Den är lokalt tillverkat (visserligen i Kanada) Och tänka sig, kan det vara sant att jag har hittat en foder som känns bättre att ge till hunden. Är den någon där ute som har erfarenheter av Acana Adult?






Helg!

Skönt med helg även om för mig är alla dagar mer eller mindre lediga. Men nu har vi även husse hemma! Imorgon vaknade vi att Puff skulle kräkas på sängen så tur nog var husse snabb nog att slänga ner han på golvet. Men efter det så somnade jag och Puff om och vaknade efter ett tag och var hur pigga som helst.

Vi var även på utflykt i Bromma Zoo
och hade med Puffs kompis Molle. Det är mycket med bebis-brorsan hemma hos honom så vi tar med honom ibland till promenader och utflykt. Det blev ingen jätte rolig shopping, lite fiskgrejer och godis, men Molle hade med sig sina veckopengar och han fick köpa en likadant labyrint-spel som Puff har. Så på kvällen när vi var hos dom och såg Melodifestifal så var det hårdträning på G :)

Jag provade den röda underbara värmetecken från Hurtta som jag har drömt om halva vinter. Storlek 27 passar perfekt för lille Puff och han ser så snygg ut i rött. Men nix, nu ska vi gå mot våren och sommaren och inte planera vinterjacka köp. Men det kommer bli mitt första köp inför nästa vintern (det är bra att börja planera itid). Husse säger dock nånting om att man måste sälja bort gamla jackor i fall man köper nya vilket jag inte alls håller med. Alla jackorna har väl egen funktion. Den här röda tecken skulle ju vara för att man ser Puff i snön, vilket man verkligen inte gör om han har en vit eller ljusblå-tecke på sig....

Igår lekte vi även hundspa.
Och fönade honom efter badet, något som vi sällan gör. Han blev typ dubbelt så stor med fluffiga pälsen som han egentligen är. Så fin han var. Pälsvård tycker jag är rätt roligt men samtidigt tycker jag att det är skönt med papillons lättskötta päls. Efter en timmes pälsvård och tassklippning och bad började jag få nog. Och en timme på t.ex en pudelpäls är väl ingenting.... Men nu har vi iaf en fin och väldoftande vovve här hemma.

"If Agility had been easy, they would have called it Obedience."

Vår agility-kurstart närmar sig. Den 14:e april smäller det :) Vi har redan fått kursbrevet så det börjar kännas mer och mer verkligt. Just nu väntar jag att husse ska komma hem (pendeltåget är bara en timme försenat idag men han är väl på väg iaf) och blivit inspirerat av agilitybloggar. Det ska bli så himla skoj, hoppas jag iaf. I verkligheten kan det ju gå precis hur som helst.

Jag misstänker att husse skulle också vilja kursa med Puff lite
. Vi hade ju planerat att gå om Fortsättning 1 hos Fria Hundar men inga kursstart/tillfällen passar så bra för oss. Det är bara mitt på dagen på onsdag och fredag samt en lördagskurs. Men eftersom jag har "första ting" på hundaktivering så går mitt utställningsintresse före husses vardagslydnadsträning. För att vem bry sig ju om hunden är olydig, bara den är vacker? :)  Man kan ju alltid lösa detta problemet genom att ha två hundar, en till var och en...

Snö igen

Igår regnade och snön smälte bort såpass mycket att lite här och där kunde man se lite asfalt även här på landet. Men idag snöare det då desto mer och jag misstänker att slutresultat för senaste dagar bli mer snö än vad det var från början. Kul, eller inte.

Vi har haft ett besök av husses gamla kompis och hans tjej över helgen. Trevligt vart det. Särskild Puff tyckte det var kalas-kul, eftersom han tror att alla som kommer hem till oss är här för att leka med honom.

1.a mars betyder att våren är officiellt här trots att det inte ser ut som det när man tittar genom fönstret. Om två veckor är det dags för årets utställningsdebut, dock bara inofficiellt, men ändå. Det börjar kännas att det är på gång igen. Ska bli superroligt för att iår när Puff är "stor" så blir det lite mer på riktigt att ställa ut honom. Ska bli spännande att se vad domarna tycker om våran lille socker-söt kille. Så här ser vår utställningskalender ut hittils (alltså anmälda utställningar).

13/3 Inofficiell i Sollentuna
27/3 Inofficiell i Sollentuna
3/4   Internationell utställning i Älvsjö Mässan "Lilla Stockholm"


Papillon-Ringens inoff somras. Oh, vad jag längtar inte bara till utställningar men även till de gröna gräsmattorna.

Nu undrar jag om det är någon i bloggvärlden som ska råka vara i samma utställningar som vi?

RSS 2.0